Svenske Bryntesson fixade norsk hemmaseger i RallyX On Ice

Thomas Bryntesson från värmländska Töcksfors fixade hemmaseger när Trysil stod som värd för årets tredje deltävling i RallyX On Ice. Bryntesson tävlar nämligen på norsk licens och vann en dramatisk final på Trysil Knut Arena före Patrik Sandell och Alexander Westlund.

Westlund övertog ledningen i mästerskapet före Kevin Eriksson som missade alternativspåret i sin semifinal. Inför finaltävlingen i Åre nästa fredag skiljer endast två poäng mellan de båda. 

I ett intensivt snöfall avgjordes den tredje ronden i vinterserien RallyX On Ice.

I finalen behärskade Thomas Bryntesson de tuffa förhållandena bäst av alla. Från tredje startruta tog han alternativspåret direkt, vilket visade sig vara ett vinnande koncept. När de övriga körde alternativspåret senare i finalen avancerade Bryntesson stadigt och efter att ha passerat Patrik Sandell på det sista varvet kunde han ta målflagg som segrare.

– Det har inte varit något fel på farten i de andra deltävlingarna heller, men både i Piteå och Lindvallen hade jag stolpe ut. Nu fick jag äntligen till det på snö och is och taktiken att ta alternativet direkt funkade bra den här gången, konstaterade Bryntesson, som tack vare fullpoängaren i Trysil avancerade till tredje plats i tabellen.

Inför avgörandet i Åre är han sju poäng efter ledande Alexander Westlund, som i Trysil erövrade sin tredje raka tredjeplats.

– Det var inte riktigt vad jag hade väntat mig efter segern i semifinalen, men jag är ändå ganska nöjd med min körning i dag. Det känns bra att befinna sig i serieledning, men det sätter också lite press inför tävlingen i Åre, medgav Westlund efteråt.

Betydligt gladare var tvåan Patrik Sandell vars start i RallyX On Ice kantats av mycket otur. Till Trysil kom Sandell, som sedan ett par säsonger tillbaka tävlingar i det amerikanska rallycrossmästerskapet Global Rallycross Championship, helt utan poäng.

– Det satt långt inne den här vintern, men efter två bedrövelser och nästan en begravning känns det skönt att få kliva upp på pallen som tvåa i dag, sa Sandell, som körde sönder bakvagnen på sin Ford Fiesta under den fria träningen och länge var ett frågetecken inför det första heatet.

Bakom topptrion Bryntesson, Sandell och Westlund erövrade Thomas Holmen och Oliver Eriksson fjärde och femte plats i finalen. För Oliver var det första finalplatsen i RallyX On Ice.

Mästerskapsledande Kevin Eriksson saknades dessvärre när det drog ihop sig för kamp om pallplatserna. I ledning i sin semifinal räknade han och teamet fel på varven vilket innebar att han missade alternativspåret. Det gav 30 sekunders tidstillägg och en fjärdeplats. Bara de tre främsta avancerade till final.

Eriksson, som var tvåa i de två första deltävlingarna, siktade på seger i Trysil och tillsammans med Sandell, Westlund och lillebror Oliver Eriksson var han bäst med elva poäng efter kvalet, som för övrigt var riktigt jämnt. Inte mindre än åtta förare delade nämligen på heatsegrarna. Samtliga finalister noterades för heatsegrar, men först över mållinjen i kvalet var även ovan nämnde Kevin Eriksson, Miki Weckström och mästerskapsdebutanten Sandra Hultgren.

Den fjärde och sista deltävlingen i RallyX On Ice avgörs i Åre nästa fredag, 11 mars.

Resultat

RallyX On Ice, Trysil, 4 mars 2016 

Final

1) Thomas Bryntesson, Norge, JC Race Teknik/TBRX

2) Patrik Sandell, Jämtlands MK, Modern Betong Racing

3) Alexander Westlund, Gestrike RT, Westlunds Entreprenad AB

4) Thomas Holmen, Norge, Holmen RX

5) Oliver Eriksson, MK Speed, Olsbergs MSE

Semifinal 1

1) Patrik Sandell, Jämtlands MK, Modern Betong Racing

2) Thomas Holmen, Norge, Holmen RX

3) Oliver Eriksson, MK Speed, Olsbergs MSE

4) Sandra Hultgren, SMK Eda, Hultgren Motorsport

5) Jonas Ökvist, Piteå MS, JC Race Teknik

Semifinal 2

1) Alexander Westlund, Gestrike RT, Westlunds Entreprenad AB

2) Thomas Bryntesson, Norge, JC Race Teknik/TBRX

3) Miki Weckström, Finland, SET-promotion

4) Kevin Eriksson, MK Speed, Olsbergs MSE

5) Austin Dyne, USA, SRT

Övriga

11) Niclas Grönholm, Finland, Olsbergs MSE

12) William Nilsson, KAK, JC Race Teknik

13) Jonathan Walfridson, MK Ratten, Helmia Motorsport

14) Tejas Hirani, Kenya, Olsbergs MSE

15) Sondre Evjen, Norge, JC Race Teknik/EvjenRX

Mästerskapet efter tre av fyra deltävlingar.

1) Alexander Westlund, Gestrike RT, Westlunds Entreprenad AB, 30 poäng

2) Kevin Eriksson, MK Speed, Olsbergs MSE, 28

3) Thomas Bryntesson, Norge, JC Race Teknik/TBRX, 23

4) Thomas Holmen, Norge, Holmen RX, 16

5) Richard Göransson, Örebro RC, Brink Motorsport, 15

6) Sebastian Eriksson, Hagfors MK, Olsbergs MSE, 15

7) Miki Weckström, Finland, SET-promotion, 13

8) Patrik Sandell, Jämtlands MK, Modern Betong Racing, 12

9) Jonas Ökvist, JPiteå MS, C Race Teknik, 11

10) Oliver Eriksson, MK Speed, Olsbergs MSE, 9

11) Tejas Hirani, Kenya, Olsbergs MSE, 9