Fullspäckad RallyX Nordic-premiär väntar i Skövde

Det är laddat för action när RallyX Nordic kommer till flygplatsbanan i Skövde kommande helg. En ny säsong står för dörren i RallyX som i år blir en nordisk angelägenhet. Supercar och Supercar Lites-bilarna står redo och det är ett gediget startfält mästerskapet visar upp i premiären.

Flygplatsen i Skövde stod som värd för RallyX-premiären även 2015. Till i år har banan rustats ordentligt. Nya asfaltspartier har anlagts och rapporter från Skaraborg säger att anläggningen är redo för den spännande premiären.

I Supercar-klassen är det regerande mästaren Kevin Eriksson från Olsbergs MSE som får gälla som favorit. Lukas Walfridson från Helmia Motorsport och Frode Holte från CircleX-teamet blir några av utmanarna till den unge VM-föraren. Både Walfridson och Holte är erkänt snabba och det kommer inte bli lätt för Kevin Eriksson att behålla titeln från 2015.
– Det finns många snabba förare i toppen så det kommer absolut inte bli enkelt. Walfridson var snabb redan ifjol och det blir spännande att se vad de nya norrmännen kommer att tillföra, säger Eriksson inför den tuffa uppgiften att försvara titeln.

Supercar är förutom Eriksson och Walfridson en ganska Norsk historia. Rutinerade förare som Morten Bermingrud och Frank Valle finns i startlistan och andra namn att hålla utkik efter är Jarle Nytrae och Ole Kristian Temte som kan överraska.

Från Hedströms Motorsport kommer en Ford Fiesta med entreprenören Christer Dalmans bakom ratten. Christer får rutinerat stöd av teamchefen Peter Hedström som bidrar med tips och trix. En annan svensk som blir spännande att följa är Mats Öhman som till den här säsongen skaffat sig en Ford Fiesta från Olsbergs MSE.

I en Ford Fiesta dyker även den internationellt mycket meriterade Irländaren Derek Tohill upp. Tohill, som nyligen testade med RallyX Nordic förarna i Strängnäs, kommer till Skövde för att värma upp inför sin internationella satsning i EM.

Talangklassen Supercar Lites ser ut att bli ett verkligt getingbo. Elva förare är anmälda till premiären i Skövde och mästerskapet är på förhand väldigt svårtippat. Förra årets mästare Tobias Brink får gälla som en liten favorit inför säsongen, men hotet kommer i första hand från Norsk-svensken Thomas Bryntesson från Töcksfors. Bryntesson avslutade fjolårssäsongen mycket starkt och var även den ende som i vintras lyckades vinna två deltävlingar i RallyX On Ice. Tidigare STCC-föraren Santosh Berggren gör en intressant satsning med sin återkomst till rallycrossen. Västgöten är en duktig allkonstnär och räkna med att han kommer att vara laddad på hemmaplan i Skövde.

Andra namn att hålla ordning på i premiären är förra årets Skövde-vinnare Simon Olofsson och comebackande Alexander Westlund. Dessa ungtuppar får sällskap av Mattias Jirvelius, tidigare SM-förare i rally, som gör sin första start i en Supercar Lites-bil.

RallyX Nordic i Skövde

Träning och kvalomgång 1-3 på lördag

Semifinaler och finaler på söndag

Live i SVT-play från 12:40 på söndag

Supercar RallyX Nordic Skövde

1. Kevin Eriksson, OMSE, Ford Fiesta ST, Sverige
4. Morten Bermingrud, Ford Focus, Norge
5. Jarle Nytrae, CircleX, Volvo C30, Norge
9. Christer Dalmans, Hedström Motorsport, Ford Fiesta ST, Sverige
10. Frank Valle, FRX , Ford Fiesta , Norge
11. Derek Tohill, PFCRX, Ford Fiesta ST, Irland
14. Frode Holte, CircleX, Hyundai I20, Norge
17. Mats Öhman, Öhmans Motorsport, Ford Fiesta ST, Sverige
20. Lars Erik Sörlie, Sörlie Motorsport, Citroen C4, Norge
30. Ole Kristian Temte, OKT Norwegian RX Team, Citroen C4, Norge
48. Lukas Walfridson, Helmia Motorsport, Renault Clio, Sverige
50. Stein Egil Jensen, Ford Focus, Norge

Supercar-lites RallyX Nordic Skövde

  1. Simon Olofsson, Simon Olofsson RX, SMK Eda, Sverige
  2. Alexander Westlund, Westlunds RX, Gestrike RT, Sverige
  3. Thomas Holmen, Holmen RX, KNA Solör, Norge
  4. Mattias Jirvelius, Team Grow Nutrition, SMK Örebro, Sverige
  5. Santosh Berggren, Santosh Motorsport, Falköpings MK, Sverige
  6. William Nilsson, JC Race Teknik, KAK, Sverige
  7. Tobias Brink, Brink Motorsport, KAK, Sverige
  8. Thomas Bryntesson, JC Race Teknik / TBRX, NMK Trögstad, Norge
  9. Tejas Hirani, Olsbergs MSE, RVMSC, Kenya
  10. Jonathan Walfridson, Helmia Motorsport, MK Ratten, Sverige
  11. Joachim Hvaal, JC Race Teknik, NMK Grenland, Norge