Tuffa dueller att vänta när RallyX Nordic når halvtid i Strängnäs

Två av sex deltävlingar är avklarade i RallyX Nordic 2016. Skövde och Arvika är ett minne blott. På torsdag drar cirkusen in på Strängnäs motorstadion där en fullspäckad kvällstävling är att vänta. Totalt kommer 48 förare för att slåss om segrarna i de olika klasserna.

I kungaklassen Supercar är serieledaren Kevin Eriksson storfavorit. Han har vunnit i de två tidigare tävlingarna och kommer till Strängnäs med goda minnen från 2015 då han stod överst på pallen efter finalen. Men Kevin har stor respekt för det motstånd hans ställs inför den här gången..
– Strängnäs är en bana där alla har testat mycket och det kommer att vara dagsformen som avgör vem som är snabbast. Det gäller att stå upp och köra och det ska bli kul att visa upp sig för hemmapubliken, säger serieledande Eriksson.

Utmanarna till Eriksson har ett stort jobb framför sig, men vi vet att kapaciteten finns hos till exempel Lukas Walfridson, Mats Öhman och Frode Holte. Med lite positiv form kan mycket väl alla de tre vara med och slåss om den översta pallplatsen. Walfridson är den som närmst jagar Eriksson i tabellen – bara 8 poäng bakom.

Konkurrensen i toppen på talangklassen Supercar Lites är extremt tuff. I stort sett alla förare kör även i den internationella serien, RX Lites Cup, och nivån är genomgående hög. Thomas Bryntesson leder mästerskapet men inför Strängnäs bubblar varningarna upp för Simon Olofsson från Charlottenberg. Olofsson vann den senaste internationella tävlingen, Höljes, och kommer med god formkurva till Strängnäs. Regerande mästaren Tobias Brink vill även han ta sig tillbaka till toppen och ska Brink ta guldet även i år så börjar goda råd bli dyra nu mitt i säsongen.

I lites-klassen står det även några unga förare och knackar på dörren hetare än någonsin. William Nilsson, Sondre Evjen och Alexander Westlund vill alla visa sig på styva linan när säsongen närmar sig halvtid.
– Jag ska upp på pallen i Strängnäs, så är det. För att lyckas är en stabil körning viktig – att köra jämnt och hålla sig borta från trubbel. Då kommer det sitta, säger William Nilsson inför årets tredje tävling.

Förutom Supercar och Supercar Lites så förgyller även 2400-gänget i klass-2 kvällstävlingen i Strängnäs den 28 juli. 24-bilar kommer till start och förra årets SM-tvåa Mattias Ohlsson är en av favoriterna. Varningens finger också för Philip Gehrman som kommer med internationella framgångar i ryggen.

Tävlingen i Strängnäs inleds med fri träning kl 13.00. Första kvalomgången startar kl 15.40 och finalerna körs klockan 20.30.

Tävlingen sänds i SVT Play klockan 18.15-21:15.