Favoriterna höll för trycket i RallyX Nordic-avslutningen

Det var favoriternas dag när RallyX Nordic gästade Norge och Grenlands Motorsportsenter. Med segrar i både tävlingen och i mästerskapet var Kevin Eriksson och Thomas Bryntesson dagens kungar.

Men triumferna satt hårt inne. Extra tufft var det för Kevin Eriksson i Supercar-klassen. Ett växellådsproblem i den första kvalomgången gjorde dagen nästan onödigt spännande för honom, men efter snabbaste tid i den avslutande kvalomgången så var titeln säkrad redan innan semifinalen.
– Idag var jag oerhört nervös. Jag missade en växel på träningen och vi hann inte byta växellådan innan det första heatet. Men teamet gjorde ett enormt starkt jobb och vi lyckades vinna två kvalomgångar. Det kändes extremt skönt att kunna säkra mästerskapet redan innan finalerna, sa Eriksson efter sin andra totalseger i RallyX Nordic

I semifinalen slutade dock Eriksson tvåa efter en hård batalj med Peter Hedström. Förarna hade ett meningsutbyte i depån efter heatet, men efter att krutröken lagt sig kunde Eriksson gå vidare och vinna finalen före en jagande Hedström.

Bakom Eriksson och Hedström var Alexander Hvaal fortsatt stark och tog sin femte raka pallplats. Hvaal hade en tuff dag med tekniska motgångar och räckte inte riktigt till i finalen på hemmabanan.
– Svenskarna blev för tuffa idag, men efter allt strul med bilen är jag stolt över både min och teamets insats. Det har varit en riktigt rolig säsong och motståndet har varit tufft. Jag siktar på att komma tillbaka nästa säsong, säger Hvaal som var nöjd med bronsmedaljen i mästerskapet.

I talangklassen RallyX Lites var det stolpe in och stor lättnad för Thomas Bryntesson. Efter motgångarna i internationella RX Lites Cup i Lettland knöt Bryntesson näven och plockade hem både mästerskapet och segern i deltävlingen. En märkbart lättad Bryntesson visade klass i finalen och lämnade konkurrenterna på behörigt avstånd, men medgav efter finalen att nervositeten påverkade insatsen i kvalomgångarna.
– Det har varit en väldigt tuff dag. Man har hela tiden tänkt på mästerskapet och varit väldigt försiktig. Men när titeln blev säkrad kunde jag köra avslappnat och det räckte idag, berättar den nyblivne mästaren.

Bakom omöjlige Bryntesson var det en oviss kamp finalen igenom där Thomas Holmen tog andraplatsen före Simon Olofsson. En pallplats som Holmen värderade högt.
– Efter allt slit denna säsong är det skönt att äntligen få med sig en pokal hem. Det var en nervös final och när jag såg Bryntesson i backspegeln försökte jag pusha så hårt jag bara kunde. Men en andraplats är riktigt bra det också så jag är nöjd, sa en lättad Thomas Holmen efter finalen.

Tävlingen i Grenland var den första av tre i det nytecknade avtalet med STCC AB. Per Olaf Storemyr ifrån arrangerande NMK Grenland summerade tävlingen efter målgången:
– Vi är oerhört glada och tacksamma över att få vara med i RallyX Nordic. Samarbetet med STCC har funkat jättebra och vi gläder oss att få arrangera ytterligare tävlingar i framtiden tillsammans med RallyX Nordic.

Nu tar RallyX Nordic semester och återkommer med nyheter inför 2017 års säsong inom kort.

Resultat

RallyX Nordic, Grenland, Norge, 8 oktober

  1. Kevin Eriksson, Ford Fiesta ST, Olsbergs MSE
  2. Peter Hedström, VW Polo, Hedströms Motorsport
  3. Alexander Hvaal , VW Beetle, Eklund Motorsport
  4. Frode Holte, Hyundai I20, CircleX
  5. Christer Dalmans, VW Polo, Hedströms Motorsport
  6. Lukas Walfridson, Renault Clio, Helmia Motorsport

Mästerskapstabell

  1. Kevin Eriksson 138 poäng
  2. Lukas Walfridson 111 poäng
  3. Alexander Hvaal 110 poäng
  4. Peter Hedström 106 poäng
  5. Frode Holte 82 poäng

RallyX Lites

  1. Thomas Bryntesson, JC Raceteknik, NMK Trögstad
  2. Thomas Holmen, Holmen RX, KNA Solör
  3. Simon Olofsson, Simon Olofsson RX, SMK Eda
  4. Joachim Hvaal, JC Raceteknik, NMK Grenland
  5. William Nilsson, JC Raceteknik, KAK
  6. Tobias Brink, Brink Motorsport, KAK

Mästerskapstabell

  1. Thomas Bryntesson 141 poäng
  2. Simon Olofsson 124 poäng
  3. Tobias Brink 109 poäng
  4. Joachim Hvaal 95 poäng
  5. Thomas Holmen 87 poäng