Sebastian Eriksson show i fantastisk RallyX On Ice-premiär

Det blev värmländsk seger när premiären av RallyX On Ice 2016 kördes på Piteå motorstadion i helgen. Framför 2200 åskådare och i perfekta förhållanden kunde Sebastian Eriksson från Sunnemo bjuda på en fantomkörning i finalen som bar hela vägen till seger. Eriksson, som var obesegrad under kvalomgångarna, tog ledningen med en fantomstart.
– Det var helt ren is på det sjätte startspåret eftersom ingen startat där på hela dagen, så det blev ett succékoncept för mig i finalen, berättar Eriksson.

Det var dock ingen brist på dramatik inför finalen för Erikssons team Olsbergs MSE då framvagnen kollapsade i semifinalen. Men efter en heroisk insats av mekanikerna gav Eriksson dem valuta för insatsen. Bakom Sebastian körde Kevin Eriksson till sig en andraplats. Eriksson som hade transmissionsproblem under kvalomgångarna blixtrade till i semifinalen och tog en välförtjänt andraplats i dagens sista heat. En desto större överraskning var trean Alexander Westlund som växte under dagens gång. Westlund, som kört sparsamt under den senaste säsongen, var nu tillbaka i storform och presterade på topp. Framförallt i semifinalen spände han musklerna vilket resulterade i att norrmannen Sondre Evjen fick skotta snö.

Till final tog sig även hemmahoppet Jonas Ökvist från Piteå. Ökvist, som hade problem med starterna under dagen, ökade stadigt tempot och belönades med en fin fjärdeplats.
– Jag har haft problem med ojämna starter under hela dagen. Men det känns väldigt skönt med en så fin debut. Säger Ökvist efter premiärtävlingen i en Supercar-lites bil.

Dagens stora överraskning var dock publikfavoriten Kenyanen Tejas Hirani. Tejas smög lite i inledningen men redan till den andra omgången så levererade han sin första heatseger. Hiranis äventyr för dagen slutade dock i en snövall.

För några av favoriterna blev det dock platt fall under premiären. Patrik Sandell var under kvalomgångarna den starkaste utmanaren till Sebastian Eriksson men i semifinalen blev han för ivrig och fick skotta efter bara två körda varv. Även Niclas Grönholm gjorde sorti i semifinalen och finländaren stod inte att känna igen i sin körning under dagen.

Tävlingen genomfördes i snudd på perfekta förhållanden och det var en strålande stämning på Piteå Motorstadion. Nästa deltävling av RallyX On Ice avgörs i Sälen den 26:e februari.

 

Resultat RallyX On Ice Piteå

  1. Sebastian Eriksson, Hagfors MK, Olsbergs MSE
  2. Kevin Eriksson, MK Speed, Olsbergs MSE
  3. Alexander Westlund, Gestrike RT, Westlunds Entreprenad
  4. Jonas Ökvist, Piteå MS, JC Race Teknik
  5. Thomas Bryntesson, NMK Trögstad, JC Race Teknik
  6. Tejas Hirani, RIFT Valley MC, Olsbergs MSE