Sensationell insats av rookien Evjen i Lindvallen

Den norska nykomlingen Sondre Evjen hade en lyckad tävling under RallyX on Ice i Sälen. Samtidigt blev det stolpe ut och en del krascher för de svenska teamkollegorna Thomas Bryntesson, Jonas Ökvist och William Nilsson.
– Jag lyckades komma femma och är väldigt nöjd med det, säger Evjen.

Trots att det bara är Sondre Evjens andra tävling i en Supercar Lites-bil lyckades han nå final när den andra deltävlingen av RallyX on Ice kördes i Sälen. Evjen låg under de första varven på en tredjeplats, men en raceincident stoppade pallvittringen och han slutade på en hedersvärd femteplats. Han blev därmed bäst placerad av JC Race Tekniks fyra förare.
– Finalen började väldigt bra, men slutade sämre. Jag lyckades komma femma och är väldigt nöjd med det. Mitt mål var att nå finalen, men jag hade varit nöjd med en semifinalplats. Så det var en riktigt bra dag, säger Evjen.
I semifinalen lyckades han knipa den sista finalplatsen.
– Jag hade två bra heat och ett tredje sämre i grundomgången. Semifinalen var okej och jag kom i mål som tredje bil.
Evjens mentor är den trefaldige europamästaren i rallycross Sverre Isachsen.
– Sverre ger mig många goda råd, men han vill också att jag ska lista ut saker och ting själv.

Teamchefen Joel Christoffersson är trots krascherna nöjd med dagen.
– Sondre körde riktigt snabbt i finalen och vi är väldigt nöjda med hans prestation och utveckling. Vi bevisade den här helgen att vi har bra fart och kommer jobba vidare med det. Jag hoppas på bra resultat nästa tävling, säger Christoffersson.
För de svenska förarna gick det inte riktigt lika bra.
– Även Jonas fick en hård smäll i semifinalen och rullade. Det är inte jättestora skador på bilen, men det är bara sju dagar kvar till nästa tävling. Teamet kommer ge allt för att få bilen redo för race igen till Trysil.  Bryntesson var trea in i semifinalen och skulle ha varit i final, men fick en stor smäll bakifrån. Det är frustrerande när tredjeplatsen var så gott som klar. Det var en tuff dag för William och han fick inte riktigt till det. Men han kommer komma igen starkt nästa tävling. Vi fick alla våra bilar utom en till semifinal, och jag är väldigt nöjd med det.

Värmlänningen Thomas Bryntesson hade en bra dag och låg fyra fram till semifinalen.
– Det är roligt att köra på snö. Jag har haft farten och starterna var bra, men turen har inte varit på min sida, säger Bryntesson
Semifinalens kamp om tredjeplatsen slutade i en trasig bil.
– Påväg ut ur alternativet gick jag ihop med en annan förare och fick en smäll på bakhjulet. Hjulet vek sig och lossnade nästan. Jag förlorade finalplatsen. Det är tråkigt, men det är så det är i rallycross. Det var en tajt fight.
Den trånga banan gjorde att det blev många startsmällar i första kurvan.
– Många körde lite väl hårt. Det var lite likt folkrace, vilket är tråkigt.

Inte heller Piteåbon Jonas Ökvist hade turen med sig i semifinalen.
– Det avslutades med en rullning tyvärr och heatet rödflaggades. Jag fick en smäll på ett av bakhjulen och förlorade kontrollen över bilen. Bilen hamnade på taket. Det känns jävligt surt för jag gjorde en bra start, säger Ökvist.
Ökvist hade under förra tävlingen stora problem med starterna, något som fungerade bättre idag.
–  Jag känner att min körning ökar med hundra procent varje gång jag kör. Trots att jag hamnade i en snödriva i grundomgången och andra motgångar nådde jag semifinal. Så jag är nöjd.
Ökvist beskrivet banan som otroligt trång och snirklig.
– Eftersom det går långsamt är det mycket närkontakt mellan bilarna, det blev mycket plast som for.

William Nilsson, Tomelilla, hade bra fart i de första två heaten. Riktigt lika bra gick det inte i tredje.
– I tredje heatet var bilen och jag absolut inte den bästa kombinationen. Jag kämpade verkligen med styrningen. Det fungerade bra i andra heatet, men i tredje var det verkligen tufft. Jag kunde hantera det, men bilen understyrde. När jag kom ut ur alternativet tappade jag mycket tid. Jag behöver mer erfarenhet på is i bilen, säger Nilsson.
Trots oturen är Nilsson positiv och ser fram emot nästa tävling.
– Det är roligt ändå, trots allt. I andra heatet trivdes jag och hade en bra känsla.