Helnorskt på pallen – men Eriksson kvar i topp i RallyX Nordic

Det blev till sist trippelt norskt på prispallen när RallyX Nordic-kvällen i Strängnäs summerades. Efter tre kvalomgångar var det mästerskapsledande Kevin Eriksson i topp, men efter finalens slut var det istället tre norrmän på allas läppar: Frode Holte, Jarle Nytræ och Alexander Hvaal.

I finalen var det Kevin Eriksson och Lukas Walfridson som drog iväg i toppen från första startled. Det blev en hel del plåtkontakt direkt, men Eriksson lyckades stånga sig upp till ledming. Men oturen grinade Eriksson i ansiktet. En punktering blev facit efter den hårda öppningen. Lukas Walfridson fick ledningen till skänks, men även han drabbades av punktering efter den hårda körningen. Näste man på tur att ta täten var Alexander Hvaal. Men Hvaals mötte samma öde som Eriksson och Walfridson – punktering. Istället blev det Frode Holte som tog över stafettpinnen och klarade sig ifrån punkteringar nästan hela vägen in till mål. Honom gick luften ur först på det sista varvet och han kunde rulla över mållinjen som segrare.
– Starten i finalen var bra, men starten på tävlingen var inget vidare för vår del. Vi kom tillbaka starkt, men att jag skulle hamna överst på pallen kunde jag knappt drömma om. Vi har haft väldigt mycket otur på sista tiden, men jag hoppas att det har vänt nu, sa en nöjd Frode Holte efter finalsegern.

Trots punkteringen i ledning så var Alexander Hvaal nöjd med tredjeplatsen.
– Jag fick punktering redan på första varvet. Därefter fightades jag hårt och jag är glad att vara på pallen, säger Hvaal efter den kaotiska finalen.

I talangklassen Supercar Lites blev det en välkommen återkomst högst upp på pallen för Tobias Brink. Brink och teamet bakom har kämpat i motvind i säsongsinledningen, men på det hala underlaget blev Brink ett ostoppbart monster som ingen kunde tämja.
– Efter så mycket stolpe ut så blev det äntligen lite stolpe in. Nu ska vi utmana Thomas Bryntesson igen, säger Brink som efter segern i Strängnäs nu bara är sex poäng efter mästerskapsledaren.

I Lites klassen så var det i övrigt en kväll där favoriterna levererade för bredvid Brink på pallen stod Simon Olofsson som tvåa Thomas Bryntesson som trea. Bakom topptrion överraskade Jonathan Walfridson med en finalplats (femma) med imponerande körning och stabilitet. I supportklassen Klass 2 (2400) blev det snudd på hemmaseger när Lindesbergssonen Philip Gehrman avgick med segern. Gehrman var överlägsen i finalen och som sällskap på prispallen fick han Mattias Ohlsson och Michael Olander.

Tävlingarna på Strängnäs motorstadion avgjordes i blandat väder. Omväxlande sol och regn gjorde förutsättningarna till ett lotteri. Men trots vädret var det gott om publik på plats och underhållningsvärdet på tävlingen var det inget fel på.

Resultat RallyX Nordic Strängnäs

Supercar

 1. Frode Holte, Circle X
 2. Jarle Nytrae. Circle X
 3. Alexander Hvaal, Eklund Motorsport
 4. Kevin Eriksson, Olsbergs MSE
 5. Morten Bermingrud
 6. Lukas Walfridson, Helmia Motorsport

 

Supercar Lites

 1. Tobias Brink, Brink Motorsport
 2. Simon Olofsson, Simon Olofsson RX
 3. Thomas Bryntesson, JC Race Teknik
 4. Sondre Evjen, JC Race Teknik
 5. Jonathan Walfridson, Helmia Motorsport
 6. Santosh Berggren, A Berggrens Bilservice i Floby

 

Klass-2 (2400)

 1. Philip Gehrman, Bridgestone Motorsport
 2. Mattias Ohlsson,
 3. Michael Olander, MJMS AB
 4. Emil Nordefjäll, Bröderna Johansson Green Team RX
 5. Rasmus Carlsson, Hot Rod Hill Racing
 6. Rickard Gustavsson, Bröderna Johansson Green Team RX