Eriksson i guldläge när RallyX Nordic ska avgöras i Norge

Det är dags för final i RallyX Nordic. Sista deltävlingen avgörs på Grenland Motorsportsenter i Norge 8 oktober. Det 16 bilar starka startfältet i Supercar anförs av regerande mästaren Kevin Eriksson, som kommer med en 18-poängsledning och är på väg mot sin andra raka titel.

20-årige Kevin Eriksson från Nynäshamn är emellertid en jagad man inför avslutningen. Många förare är ute efter att vinna den sista tävlingen och Kevin är medveten om att det kommer att bli en stenhård fight.
– Grenland är en helt ny bana för mig som jag bara sett lite på film. Det är spännande med en ny utmaning och vi siktar på att avsluta säsongen med en seger, säger Eriksson som kommer ifrån VM-deltävlingen i Lettland där han slutade som första förare utanför semifinalen.

I tabellen är det Lukas Walfridson som närmast jagar Eriksson. Walfridson får dock akta sig för bakomvarande Alexander Hvaal och Peter Hedström. De är bara åtta respektive tio poäng efter i kampen om medaljerna. Tillsammans med Eriksson är dessutom Hedström och Hvaal de formstarkaste förarna i RallyX. Peter Hedström, som vunnit de två senaste deltävlingarna, har siktet inställt på medaljen.
– Jag kör självklart för hattrick i segrar till att börja med, men även för att minst säkra RallyX-bronset, säger Hedström vars självförtroende är på topp efter segrarna på Solvalla och Ring Knutstorp.

Alexander Hvaal, som just nu är på bronsplats, kommer till sin hemmaplan som tävlingens stora favorit. Hvaal är affischnamnet som lovar att ge svenskarna en riktig åktur under helgen.
– Grenland är en snabb teknisk bana som jag tror och hoppas ska passa mig och bilen riktigt bra. För att åka fort på finalbanan krävs det dessutom att man är liten galen. Nu ska svenskarna få sig en riktigt hård kamp, säger Hvaal som kommer till finalen med två poängs lucka ner till Hedström på fjärdeplatsen.

Ytterligare en Hvaal finns med i Supercar-startfältet. Ada Marie Hvaal gör debut i Eklund Motorsports VW Beetle. Ada Marie är försiktig i målsättningen inför debuten i en Supercar i tävlingssammanhang.
– Det är första gången jag kör en så stark och snabb bil, men självklart vill jag hänga med tidsmässigt och se förbättringar genom tävlingens gång, säger 19-åringen som tar plats i säsongens största startfält i Supercar-klassen.

Förutom titeln tävlas det om en stor prispott i Supercar. Mästaren kan nämligen kvittera ut 200.000 kronor. Prispengar delas ut även till de sex främsta förarna i mästerskapet.
– Men bara de som kört hela mästerskapet kommer att kunna ta del av dem, poänterar Jonas Lundin, vd i arrangerande STCC AB.

Tävlingen avgörs lördag 8 oktober och sänds i SVT Play klockan 14.30-18.00. Det bästa ifrån finaluppgörelen visas även i ett magasinsprogram i SVT söndagen 9 oktober kl 17.00-17.55.

Startlista, Supercar

1. Kevin Eriksson, Ford Fiesta ST, Olsbergs MSE
4. Morten Bermingrud, Ford Focus,
5. Jarle Nytrae, Volvo C30, Circle X
8. Peter Hedström, VW Polo, Hedströms Motorsport
9. Christer Dalmans, Ford Fiesta, Hedströms Motorsport
12. Ada Marie Hvaal, VW Beetle, Eklund Motorsport
14. Frode Holte, Hyundai I20, Circle X
16. Tom Daniel Tånevik, Volvo C30, Tånevik Motorsport
17. Mats Öhman, Ford Fiesta, Öhmans Motorsport
20. Lars Erik Sörlie, Citroen C4, Sörlie Motorsport
30. Ole Kristian Temte, Citroen C4, OK Temte norwegian RX team
35. Alexander Hvaal, VW Beetle, Eklund Motorsport
48. Lukas Walfridson, Renault Clio, Helmia Motorsport
50. Stein Egil Jenssen, Ford Focus,
501. Stian Hafsengen, Renault Clio,
511. Pål Tönsberg, Toyota Celica, PT Motorsport

Topp 5 i mästerskapet inför finalen

  1. Kevin Eriksson, OMSE, 110 poäng
  2. Lukas Walfridson, Helmia Motorsport, 92 poäng
  3. Alexander Hvaal, Eklund Motorsport, 84 poäng
  4. Peter Hedström, Hedströms Motorsport, 82 poäng
  5. Mats Öhman, Öhmans Motorsport, 70 poäng