Evjen och Nilsson i RallyX lites satsning med JC Raceteknik

Tomelillapågen William Nilsson, 17, och 19-årige Sondre Evjen, från norska Ål, blir två av JC Racetekniks förare i årets Supercar Lites.
– Jag är verkligen glad att få jobba med både Sondre och William den här säsongen. Vi hoppas även kunna lägga till en tredje förare i teamet, säger 26-årige teamchefen Joel Christoffersson.

I måndags avslöjade rallycrossteamet JC Raceteknik sin satsning i Supercar. Där ska Thomas Bryntesson, som förra året tävlade för teamet i Supercar Lites, och Ola Frøshaug ratta teamets Ford Fiesta-bilar i både EM och SM. Men trots steget upp kommer teamet fortsätta den helhjärtade satsningen i Supercar Lites: både i inofficiella världsmästerskapet RX2 International Series (tidigare RX Lites Cup) och RallyX Nordic.
I årets Supercar Lites-team finns Sondre Evjen, som körde RX2, några deltävlingar i RallyX Nordic samt RallyX on Ice för JC Raceteknik i fjol. Även William Nilsson kommer fortsätta sin satsning med JC Raceteknik. Han tävlade då i RallyX Nordic och RallyX on Ice – men i år har han siktet inställt på att köra full säsong i RX2.
– Jag är verkligen glad att få jobba med både Sondre och William i Supercar Lites den här säsongen, och vi hoppas även kunna lägga till en tredje förare i teamet, säger teamchefen Joel Christoffersson.

Samtidigt breddar RallyX Nordic sin mark och mästerskapet kommer köras i Sverige, Norge och även Danmark. Årets första sommartävling blir 22 april i Grenland, Norge, och Christoffersson tror att det kommer bli en lyckad säsong för de unga förarna.
– Sondre lärde sig väldigt mycket förra året. Han fick värdefull erfarenhet av både banorna och bilen och i slutet på säsongen var han väldigt snabb. Jag tror han kan vara med och slåss om segern direkt från start. William hade en blandad säsong förra året, men bevisade vid flera tillfällen att han har förmågan att vara med och slåss med de bästa förarna. Vi ska jobba hårt för att hjälpa honom hålla det tempot vid varje tävling.

William Nilsson, från Tomelilla, körde under förra säsongen RallyX Nordic. Det resulterade i en sjätteplats i serien, samt ett SM-brons. Han deltog även i vintermästerskapet RallyX on Ice. Målet i år är att ta steget upp till den internationella serien RX2.
– Jag är taggad inför årets säsong och exalterad över att komma ut på internationella banor. Det blir ett jättestort steg karriärsmässigt. Eftersom tävlingarna körs med Supercar-VM blir det en helt annan atmosfär. Konkurrensen var hög under förra årets RX2, men jag känner mig trygg i körningen och tror därför att mina chanser kan vara goda, säger 17-åringen.
Han hoppas att säsongen ska bjuda på mycket erfarenheter som även kan ge bra resultat.
– Självklart blir det ett läroår i RX2, men trots det vill jag vara topp-fem. I RallyX Nordic satsar jag på att vinna. För att lyckas gäller det att hela tiden vara snabbast, effektiv och smart i körningen.
Nilsson har tidigare erfarenhet från internationella tävlingar. 2013 körde han utomlands i rallycrossklassen JRX och under 2016 gjorde han ett inhopp när RX2 kördes på VM-banan i Höljes. Men under årets RX2-säsong är det bara två av de totalt sju banorna han tävlat på tidigare.
– Att komma till helt nya banor gör allting mycket svårare. Redan hemifrån gäller det att gå igenom banan i huvudet och väl på plats promenera runt den – annars är det omöjligt att kunna ha full fokus redan på första träningen. För mig kommer varje tävling bli en lärorik utmaning.

Sondre Evjen, Ål, debuterade i rallycross förra säsongen. Fokuset låg då på RX2, där han slutade sexa, men han körde även flera deltävlingar i RallyX Nordic. I år väntar full säsong i båda serierna.
– Jag ser verkligen fram emot den här säsongen och det ska bli fantastiskt spännande att få tävla i nya länder och kontinenter. Jag avslutade starkt förra året, så hoppas verkligen att jag kan behålla den farten i kampen om mästerskapet även i år, säger 19-årige Evjen.
Förra året var ett läroår för Evjen där alla banor var nya. Trots det avslutade han på topp med en seger i finaltävlingen Riga – ett resultat han hoppas kunna återupprepa.
– Målsättningen är att kämpa om pallplaceringar, både i deltävlingarna och mästerskapen. Eftersom många av förarna tävlar i både RX2 och RallyX Nordic kommer det garanterat bli tuff konkurrens. Däremot har jag fått mycket mer erfarenhet i Lites-bilen, i fjol hann jag bara göra två tester inför den första tävlingen.

 

Foto: Andrea Ivares Berglind /JC Raceteknik