Stort startfält väntar när RallyX On Ice intar Söderhamn

​Efter en lång vinter står nu 18-förare redo att inta Söderhamn tillsammans med SM-veckan. Nya intressanta namn återfinns i startlistan, men favoritskapet får bäras av rutinerade namn.

Det tävlas om SM-medaljer i Vintersprint under söndagen i Söderhamn. Jämte Supercar lites-bilarna är även de supernationella-klasserna med i paketet på Helsinge Motorstadion i Söderhamn. Bland favoriterna i lites-klassen så återfinns bland delar av topp trion ifrån RallyX On Ice 2016. Tvåan Thomas Bryntesson ifrån Töcksfors och fjolårets bronsmedeljör Alexander Westlund ifrån Torsåker hittar vi i startlistan, Westlund har målsättningen klar för sig efter den snöpliga avslutningen på 2016 års RallyX On Ice.

– Final är målet i helgen, det är tävling väldigt nära hemmaplan och jag hoppas på stor support under tävlingen. Det är ett tufft startfält i år och mer ovisst än tidigare, säger Westlund inför Söndagens drabbning.

Ifrån Global rallycross i USA kommer stortalangen Mitchell De Jong, De Jong som tidigare representerat Olsbergs MSE både i Supercar och i Lites-bil och gör sitt första framträdande i RallyX On Ice. Ifrån Luleå MS kommer syskonen Andreas och Jessica Bäckman, båda med en stark meritlista ifrån karting. Ifrån rallyskogen dyker Oscar Solberg från Norge upp och i startlistan finns även välkända namn ifrån RallyX Nordic. Comeback bakom ratten gör även Eric Färén, den tidigare RallyX Nordic tvåan kommer till start i ett eget team som får premiär i Söderhamn.

– Comebacken som förare är i dagsläget bara för denna tävlingen, för säsongen så ska teamet driva en Lites-bil både i RallyX Nordic och i RX2-serien. Ingen förare är officiell i dagsläget, säger Fären som spenderade 2016 som mekaniker och spotter för Sebastian Loeb i rallycross-vm.

En meriterad förare som kommer till start är Anders Michalak ifrån Almunge. Michalak som har en diger meritlista inom, Crosskart, Supermotard, isbana och backe gör nu sin första tävling i en Supercar Lites-bil.

– Jag skulle väldigt gärna vilja komma till semifinal som en av tolv förare. Till att börja med, är man en van mästare har man också för vana att sikta högt, säger Michalak till UNT.se inför debuten i Söderhamn

Tävlingen i Söderhamn sänds live i SVT-play under söndagen mellan 08.45 och 14.45 och samkörs med SM-veckans rallysprint.

Startlista RallyX On Ice, SM-veckan Söderhamn

3. Alexander Westlund, Westlunds RX

4. William Nilsson, JC Raceteknik

5. Jonathan Walfridson, Helmia Motorsport

6. Sondre Evjen, JC Raceteknik

7. Thomas Bryntesson, JC Raceteknik

8. Ben-Philip Gundersen

9. Jessica Bäckman, Olsbergs MSE

10. Andreas Bäckman, Olsbergs MSE

11. Oliver Eriksson, Olsbergs MSE

12. Anders Michalak

13. Mitchell De Jong, Olsbergs MSE

14. Eric Färén, Team Färén

15. Thomas Holmen, Holmen RX

16. Hampus Rådström

17. Vasily Gryazin, SRT

18. Oscar Solberg, JC Raceteknik

19. Simon Olofsson, Simon Olofsson RX

20. Sandra Hultgren, Hultgren Motorsport