Amerikansk supertalang vann RallyX On Ice-premiären

Mitchell De Jong kom, sågs och segrade i RallyX On Ice-premiären. Den Amerikanske supertalangen tog hem den rafflande finalen i Söderhamn före iskungen Alexander Westlund.

Det var ett fullpackat på Helsinge Motorstadion, skådeplats för RallyX On Ice-premiären i samband med SM-veckan i Söderhamn. I perfekta förhållanden bjöd förarna upp till ordentlig underhållning i årspremiären. Fram till finalen var det Olsbergs MSE-dominans och Oliver Eriksson-show. Nynäshamns bördige-Eriksson vann samtliga tre kvalheat och tog enkelt hem semifinalen före teamkompisen Mitchell De Jong. Men i finalen var de både OMSE-förarna chanslösa till en början när Alexander Westlund från Torsåker flög iväg till täten.

Westlund, som varit kvaltvåa bakom Eriksson under dagen, imponerade stort under kval och semifinal och låg i slagläge för segern i ett tidigt skede av finalen. Bakom Westlund och Eriksson skuggade Mithcell De Jong och när Eriksson och Westlund tidigt körde sina joker-varv tog De Jong chansen och ryckte ifrån. När Oliver Eriksson sedan försvann efter en sammanstötning var saken klar. De Jong korsade mållinjen som segrare för Alexander Westlund och norrmannen Sondre Evjen.

Det var en sprudlande glad De Jong som firade den första segern på snö och is.
Jag önskar verkligen att vi hade en deltävling på snö och is i USA. Det här var så sjukt kul. Känslan finalen igenom var att jag hade det rätta flytet och även fast det var svårt kändes det kontrollerat, summerade De Jong efter finalsegern.

I finalens snöyra slutade Töcksfors stolthet Thomas Bryntesson fyra. Bryntesson imponerade under inledningen av dagen men föll tillbaka i det oberäkneliga väglaget med skiftande grepp. Utanför final hittade vi bland annat rutinerade RallyX-rävar som William Nilsson och Thomas Holmen. Holmen, som kändes som en joker inför semifinalen, summerade till sist dagen från en snödriva.
Jag tog en klassisk chansning, men det gick inte vägen den här gången, sa en besviken Holmen efter uttåget i semifinalen.

Nästa deltävling för RallyX On Ice avgörs på Fuglehaugens Motorsenter i Norge den 4 mars.

Resultat.

RallyX On Ice, Söderhamn, 4-5 februari.

1) Mitchell De Jong, USA, Olsbergs MSE

2) Alexander Westlund, Gestrike RT, WestlundsRX

3) Sondre Evjen, NMK Gol, JC Raceteknik

4) Thomas Bryntesson, NMK Trögstad, JC Raceteknik

5) Oliver Eriksson, MK Speed, Olsbergs MSE

6) Simon Olofsson, SMK Eda, SimonOlofssonRx