Rallytalangen Pelle Wilén kör RallyX on Ice – med JC Raceteknik

JC Raceteknik kommer till Östersund med tre förare. En av dessa är rallyföraren Pelle Wilén, som gör rallycrossdedut under vintermästerskapets sista deltävling.
– Att köra RallyX on Ice ska bli riktigt kul. Just rallycross på snö ser fränt ut, med mycket sladd och mindre racing, säger 25-åringen från Eskilstuna.

Det värmländska teamet JC Raceteknik har många år på nacken i rallycrossklassen Supercar Lites och kommer i år även driva två Supercarbilar i både SM och EM, med Thomas Bryntesson och Ola Frøshaug bakom ratten. Under vintersäsongen däremot läggs full fokus på serien RallyX on Ice.
På lördag når vintermästerskapet Östersund, och inför den avgörande deltävlingen har teamet sina två förare i toppen.
– Vi åker till Östersund med Sondre Evjen som två i mästerskapet och Oscar Solberg på fjärdeplats. Målet är att få upp båda bilarna på pallen när vi räknar ihop den totala poängen under lördagen, säger teamchefen Joel Christoffersson.
Evjen och Solberg kommer under finaltävlingen få sällskap i teamet – av rallycrossdebutanten Pelle Wilén.
– Det ska bli kul att jobba tillsammans med Pelle. Han är en av Sverige bästa rallyförare, så det ska bli intressant att se vad han kan göra i RallyX on Ice. Jag vet att han inte har så mycket erfarenhet av fyrhjulsdrivna bilar, men vi ska köra test under veckan och försöka få honom så förberedd som möjligt inför tävlingen, säger Christoffersson.

Pelle Wilén, från Eskilstuna, är ett känt namn i rallysvängen. I bagaget har han två JSM-guld i rally, och även två SM-guld i rallysprint. Till helgen ska han testa något helt nytt: rallycross.
– Jag hade en lucka i rallykalendern och åksuget är alltid stort, så det här blir mitt sätt att dämpa abstinensen. Att köra RallyX on Ice ska bli riktigt kul. Just rallycross på snö ser fränt ut, med mycket sladd och mindre racing, säger 25-åringen.
Strax innan tävlingen väntar ett test i Lites-bilen.
– Jag har inte suttit i en rallycrossbil tidigare och har dessutom väldigt lite erfarenhet av fyrhjulsdrivna bilar. Däremot har jag tävlat en del i folkrace, så jag är van att ha andra bilar omkring mig. Trots att rally alltid haft störst fokus har jag drömt om att någon gång köra rallycross.
Det är med realistiska mål som Wilén åker till Östersund. Han ser tävlingen som en spännande erfarenhet och någonting att skriva in i CV:t.
– Är det en snabb bana kan min rallyvana vara en fördel. Men det är verkligen inga duvungar jag möter och jag kommer acceptera om andra kör ifrån mig. Eftersom det är min debut tänker jag inte sätta några höga krav. Det är en rolig grej, och ett bra resultat skulle endast vara en bonus.

Hela tävlingen sänds live på SBF Play.

1. Mitchell de Jong 27 poäng
2. Sondre Evjen 25 poäng
3. Alexander Westlund 18 poäng
4. Oscar Solberg 14 poäng
5. Vasily Gryazin 10 poäng
6. Thomas Bryntesson 8 poäng
7. Anders Michalak 6 poäng
8. Simon Olofsson 6 poäng
9. Nikolay Gryazin 5 poäng
10. Oliver Eriksson 5 poäng
11. Thomas Holmen 4 poäng
12. Jonathan Walfridsson 2 poäng
13. Hampus Rådström 1 poäng
14. William Nilsson 1 poäng