​Westlund kung av Östersund i RallyX On Ice-avslutningen

Det blev en dramatisk avslutning av vinterserien RallyX On Ice. Finaltävlingen på Östersunds Motorstadion slutade i en efterlängtad seger för Alexander Westlund från Torsåker. Triumfen innebar även silver för Westlund i RallyX On Ice-mästerskapet där titeln gick till amerikanske supertalangen Mitchell De Jong.

Det var perfekta förutsättningar på Östersunds Motorstadion under lördagens finaltävling i RallyX On Ice. I strålande solsken bjöd 19 förare på högklassig underhållning och en underbar show.

I kvalomgångarna var dramatiken stor redan från start. En av titelkandidaterna, Sondre Evjen, hamnade i trubbel direkt och fick besöka flertalet snövallar. Med Evjen borta från guldstriden klev istället mästerskapstrean Alexander Westlund och lettländaren Vazily Gryazin in i rampljuset. Westlund och Gryazin var hundraprocentiga i kvalomgångarna och tog sig tämligen komfortabelt vidare till final. I finalen fick duon sällskap rallyesset Pelle Wílen, som imponerade stort i RallyX- debuten samt Mitchell De Jong, Oliver Eriksson och Stein Frederic Akre, som gjorde sin första tävling i en Supercar Lites bil.

Westlund flög iväg ur startblocken i finalen och jagades stenhårt av Vazily Gryazin och Mitchell De Jong. Efter en kaosartad inledning halkade dock De Jong ner till femteplatsen och blev distanserad från toppen, där Westlund och Gryazin fightades hela vägen till målflagg.

Efter fin körning och stenhårda dueller var det till sist Westlund som tog sin första RallyX On Ice-seger framför en vilt kämpande Vazily Gryazin.

– Det känns så jäkla skönt! Vi har kämpat i flera år för den här segern, berättade en oerhört lycklig Westlund i yran efter finalen.

Segern innebar dessutom att Westlund tog sig upp till andraplatsen i tabellen bakom Mitchell De Jong.

Amerikanen De Jong tog sig till sist in på en tredjeplats i finalen vilket var tillräckligt för att säkra RallyX On Ice-titeln med god marginal. De Jong summerade känslorna på ett mycket balanserat sätt efter titeln.

– Det har varit extremt tufft att ta hem titeln. Efter min fantastiska inledning så gjorde Sondre allting rätt i Norge senast och idag var det väldigt tufft att hitta rytmen. Jag kom igång precis lagom till semifinalen och i finalen var det bara kaos överallt och jag försökte hålla mig utanför problem. Det har varit extremt kul och lärorikt att komma hit och köra RallyX On Ice och jag är väldigt nöjd med att jag vann till slut, berättade mästaren.

Lika lycklig som De Jong var, lika olycklig var bronsmedaljören Sondre Evjen. JC Raceteknik-chauffören fick inte till flytet under lördagen och blev pressad av situationen som titelfavorit. Evjen lovade dock att komma tillbaka starkare till sommarsäsongen.

– Det var en tuff dag rakt igenom. Några småmissar och dåliga starter gjorde att läget blev dåligt, och när det väl började stämma igen så var det redan för sent, berättade en besviken Evjen efter den missade semifinalen i Östersund.

Resultat RallyX On Ice, deltävling 3, Östersund 11 mars.

1: Alexander Westlund

2: Vazily Gryazin

3: Mitchell De Jong

4: Oliver Eriksson

5.: Pelle Wilén

6: Stein Frederic Akre

Totaltabell RallyX On Ice

1: Mitchell De Jong 37 poäng

2: Alexander Westlund 33 poäng

3: Sondre Evjen 25 poäng

4: Vazily Gryazin 22 poäng

5: Oscar Solberg 14 poäng

6: Oliver Eriksson 13 poäng

7: Thomas Bryntesson 8 poäng

8: Thomas Holmen 7 poäng

9: Anders Michalak 7 poäng

10: Pelle Wilén 6 poäng

11: Simon Olofsson 6 poäng

12: Stein Frederic Akre 5 poäng

13: Hampus Rådström 5 poäng

14: Nikolay Gryazin 5 poäng

15: Andreas Bäckman 2 poäng

16: Jonathan Walfridson 2 poäng

17: William Nilsson 1 poäng