Många heta kandidater när ny mästare ska koras i RallyX Nordics-talangklass

 

Elva bilar anmälda till full säsong och 16 till start i premiären den 22 april. Talangklassen Supercar Lites blir stark 2017. En ny mästare ska koras och bland de anmälda förarna finns det antal heta kandidater till titeln.

Kevin Hansen, Tobias Brink och Thomas Bryntesson har vunnit Supercar Lites de tre senaste säsongerna. I år ska en ny stjärna tändas och det är en salig blandning av chaufförer som kommer till start i norska Skien den 22 april. Många av förarna känner vi igen sedan tidigare och några som nämns extra i förhandssnacket är Sondre Evjen, William Nilsson och intressanta uppstickaren Henrik Krogstad. Trion representerar JC Raceteknik som totalt mönstrar fem bilar i RallyX Nordic under året.

Santosh Berggren, som tog 2016 som ett läroår i Lites-bilen, gör sin andra säsong i mästerskapet. Med erfarenhet från debutåret kommer han garanterat att ta ett steg i sin utvecklingen under säsongen. Andra säsongen blir det även för Viktor Johansson. Johansson, som tog hem en bronsmedalj 2015, är tillbaka i Supercar Lites-bilen och siktar högt från start.

Hård konkurrens dyker upp från Ryssland där RallyX On Ice-succén Vasily Gryazin och SRT-teamet aviserat full säsong i RallyX Nordic jämte sin satsning på internationella RX2-serien. Samma plan som Gryazin har även multitalangen Anders Michalak ifrån Almunge som kommer med meriter ifrån en framgångsrik karriär på två hjul och inom crosskart. Från crosskart kommer även Hampus Rådström. Torsbysonen har köpt den bil med vilken Tobias Brink vann mästerskapet 2015.

Steget till Supercar Lites från racing i V8 Thunder Cars tar Team Trysil och Stein Frederic Akre. Akre debuterade i RallyX On Ice-avslutningen i Östersund och verkade trivas direkt i sin nya tävlingsbil. Akre kan bli en riktig joker i mästerskapstabellen under året. Ytterligare en som bjöd på starka insatser på snö och is var Jonathan Walfridson som vässat formen inför sommarsäsongen.

Ny i klassen ifrån folkrace och rallycross i Super1600-bilar är Glenn Haug ifrån Norge. Haug gör precis som många andra i klassen – en satsning internationellt parallellt med RallyX Nordic.

Utöver de elva ordinarie förarna i RallyX Nordic är ett antal klara för gästspel under säsongen. Till premiären i Grenland kommer Olsbergs MSE med nykomlingarna, syskonen Andreas och Jessica Bäckman. Båda kommer ifrån framgångsrika karriärer inom karting och satsar på RX2 under säsongen. Tre bilar från nybildade STS RX-teamet är även anmälda till Grenland. Förare blir syskonparet Simon Olofsson och Sandra Hultgren med norske talangen Thomas Holmen i den tredje bilen.

Sveriges Television sänder från premiären i RallyX Nordic i Grenland.. Lördag 22 april sänder SVT Play mellan klockan 15.00 till 17.45. Dagen därpå visas ett sammandrag i SVT1 kl 17.00-17.30.


Startlista Supercar Lites Grenland 22 april

6: William Nilsson, JC Raceteknik

9: Glenn Haug, GH Racing Management

12: Anders Michalak, Michalak Motorsport

17: Hampus Rådström, Rådström Motorsport

19: Andreas Bäckman, Olsbergs MSE

26: Jessica Bäckman, Olsbergs MSE

51: Sandra Hultgren, STS RX

52: Simon Olofsson, STS RX

55: Vasily Gryazin, Sports Racing Technologies

56: Thomas Holmen, STS RX

66: Santosh Berggren, A Berggrens bilservice i Floby AB

69: Sondre Evjen, JC Raceteknik

70: Viktor Johansson, Öhman Motorsport

77: Henrik Krogstad, JC Raceteknik

91: Jonathan Walfridson, Helmia Motorsport

98: Stein Frederic Akre, TeamTrysil.com