Superdebutanterna i fokus i RallyX Nordic-premiären

Oliver Eriksson, Thomas Bryntesson och Oliver Solberg. Det var idel unga talanger i toppen när RallyX Nordic avgjordes i Skien på Grenland Motorsportsenter i Norge.

Generationsskiftet var totalt när den nordiska rallycrossäsongen rivstartade i Skien. I Supercar-finalen var alla tre förarna på pallen debutanter i värstingklassen där bilarna har 600 hästkrafter. I finalen tog 19-åringen Oliver Eriksson täten direkt. Han jagades inledningsvis av 15-åringen Oliver Solberg som visade prov på suverän bilkontroll i sin rallycrossdebut. Finalen igenom blev en ren uppvisning där Eriksson flåsades i nacken av Solberg och Thomas Bryntesson.

Bryntesson bjöd på finalens uppkörning sedan han efter en incident i starten trampade gasen i botten och jagade vilt. Bryntesson tog sig förbi Solberg efter att den sistnämnde tagit sitt alternativspår efter två varv, en placering som Bryntesson sedan aldrig gav tillbaka. Men åt Oliver Eriksson kunde han inget göra. Han korsade mållinjen som segrare.
Det känns helt fantastiskt, vi kom hit med målsättningen att skaffa oss rutin och lära oss hantera en Supercar. Att sedan lyckas vinna direkt det är oväntat, men extremt roligt, sa Eriksson som direkt efter finalsegern tog kurs mot USA och GRC-premiären om bara en vecka.

Bakom debutanterna i finalen slutade Alexander Hvaal fyra med lillebror Joachim Hvaal på en femteplats och Mats Öhman sexa. Supercar-klassen i RallyX Nordic, som fått ett riktigt lyft till säsongen, bjöd på fin underhållning tävlingen igenom. Publiken på Grenland Motorsportsenter njöt i solen och framförallt stod Oliver Solberg i fokus. Supercar-debutanten bjöd publiken på stor show och slog bland annat till med dagens snabbaste varvtid.

Utanför final i premiären slutade både Peter Hedström och Lukas Walfridson. Båda med tekniska problem och stolpe ut. Räkna med revanschlust för båda när RallyX kommer till Arvika.

I talangklassen Supercar Lites vajade den värmländska fanan högst när Simon Olofsson tog hem segern efter en suverän insats. Olofsson från Charlottenberg dominerade kvalomgångarna och kunde ohotad ta hem segern i finalen.

Det känns så jäkla skönt. Starterna har varit så viktiga under dagen och när det gällde som mest då satt den verkligen. Säsongen kunde inte ha börjat på ett bättre sätt, berättade Olofsson efter finalsegern.

Bakom Olofsson bjöd Supercar Lites-klassen på ett riktigt getingbo. Norrmannen Sondre Evjen kämpade tappert och slutade tvåa i finalen med skåningen William Nilsson på tredje plats.

Att det blir många om budet i titelstriden under säsongen står helt klart efter premiären. Flera förare – även utanför finalen – visade riktigt god form och namn som Henrik Krogstad och Viktor Johansson stärkte sina aktier via stabila insatser i premiären.

Resultat RallyX Nordic, Grenland, Norge 22 april.

Supercar

1: Oliver Eriksson, Olsbergs MSE, Ford Fiesta, SWE

2: Thomas Bryntesson, JC Raceteknik, Ford Fiesta, NOR

3: Oliver Solberg, Oliver Solberg RX, Citroen DS3, LAV

4: Alexander Hvaal, Hedström Motorsport, VW Polo, NOR

5: Joachim Hvaal, Hedström Motorsport, Ford Fiesta, NOR

6: Mats Öhman, Öhman Motorsport, Ford Fiesta, SWE

Supercar Lites

1: Simon Olofsson, STS RX, SWE

2: Sondre Evjen, JC Raceteknik, NOR

3: William Nilsson, JC Raceteknik, SWE

4: Henrik Krogstad, JC Raceteknik, NOR

5: Viktor Johansson, Öhman Motorsport, SWE

6: Thomas Holmen, STS RX, NOR