Bryntesson storfavorit inför RallyX Nordic-avslutning i Strängnäs

23 poängs marginal och 30 kvar att köra om. Det ser onekligen just ut för Thomas Bryntesson, och hans möjlighet att erövra första titeln i kungaklassen Supercar, i RallyX Nordic-finalen i Strängnäs på lördag. Men 21-åringen från Töcksfors passar sig för att ta ut något i förskott.
– Allt kan hända i rallycross så jag vågar inte säga att det är klart ännu, säger han.

Bryntesson har hittills under säsongen tagit hem två av fem deltävlingar. Segrarna på Solvalla och i danska Nysum har tillsammans med två pallplatser lagt grunden till guldrycket. Men den ödmjuke Bryntesson är fortsatt blyg efter framgångarna och hyllar istället det tuffa motståndet i RallyX Nordic.
– Det har varit en tuff fight med Oliver Solberg under hela året och att vi nu får sällskap även av Magda Andersson till finalen känns väldigt spännande, säger Bryntesson, som dock erkänner att titeln ligger nära till hands inför lördagens avgörande på Strängnäs Motorstadion.

– Inget annat än titeln är och kan vara målet inför finalen, det är självklart.

Till Strängnäs kommer två inhoppare som extra krydda till startfältet i Supercar-klassen. Premiärsegraren ifrån Grenland, Oliver Eriksson, är tillbaka med Olsbergs MSE och teamets Ford Fiesta. Eriksson får även sällskap av ytterligare en 19-åring, nämligen Magda Andersson som kommer i till start i en VW Polo för Marklund Motorsport.

Bakom Bryntesson i totalen jagar Oliver Solberg från en trygg andraplats i tabellen. Solberg ser fram emot säsongsavslutningen och har enbart ett mål i sikte.
– Nu ska vi köra 110 procent flatout för att säkra silvret i mästerskapet. Motståndet är nog det tuffaste på hela säsongen så det ska bli riktigt kul detta, säger Solberg som dessutom fyller sexton år under lördagen.

Tätare är fighten om tredjeplatsen där Peter Hedström jagar teamkollegan Alexander Hvaal. Fem poäng skiljer förarna åt och Hedströms seger senast i Götene gör att formkurvan i RallyX Nordic pekar spikrakt uppåt. En ordentlig strid om bronset är alltså att vänta för publiken på lördag.

Bakom Hedström och Hvaal har Ola Fröshaug greppet om femteplatsen före Mats Öhman i tabellen. Fem poäng skiljer de båda där Fröshaug har starkaste formkurvan med två raka pallplatser från Nysum och Götene. Tillbaka i RallyX Nordic är även Frode Holte med sin Hyundai som kommer med goda minnen från Strängnäs Motorstadion där han vann fjolårets deltävling i RallyX Nordic.

15 bilar kommer till start i kungaklassen Supercar i lördagens säsongsavslutning på Strängnäs Motorstadion. Träningen startar kl 08.15 och tävlingen drar igång 10.30. SVT livesänder kl 15.00-17:45 i SVT2 och i SVT Play.

Startlista RallyX Supercar Strängnäs

5: Jarle Nytrae, Volvo C30, CircleX

8: Peter Hedström, VW Polo, Hedström Motorsport

9: Christer Dalmans, VW Polo, Hedström Motorsport

11: Oliver Solberg, Citroen DS3, Oliver Solberg RX

14: Frode Holte, Hyundai I20, CircleX

16: Oliver Eriksson, Ford Fiesta ST, Olsbergs MSE

17: Mats Öhman, Ford Fiesta ST, Öhman Motorsport

19: Magda Andersson, VW Polo, Marklund Motorsport

47: Ramona Karlsson, VW Scirocco, CircleX

53: Alexander Hvaal, VW Polo, Hedström Motorsport

63: Joachim Hvaal, Ford Fiesta ST, Hedström Motorsport

90: Thomas Bryntesson, Ford Fiesta ST, JC Raceteknik

91: Ola Fröshaug, Ford Fiesta ST, JC Raceteknik