SM-guld i backe för Kristoffersson

Det blev guld för Johan Kristoffersson när back-SM avgjordes i jämtländska Höglekardalen 2-3 augusti. I sin Volkswagen Polo var han snabbast i Bydalsfjällen Up Hill Race både lördag och söndag.

– Det känns bra. Jag har aldrig tävlat i backe tidigare, men det var riktigt roligt, sa Kristoffersson efteråt.

Hans förarkollega i Volkswagen Dealer Team KMS, norrmannen Ole Christian Veiby, imponerade också och var tvåa efter den nye mästaren båda dagarna. 

Volkswagen Dealer Team KMS satte färg på back-SM i Höglekardalen, en tävling arrangerad av MK VMT Jämtland i samarbete med Bydalsfjällen. Teamet gjorde resan norrut med båda sina rallycross-Polo och dominerade klass 5 som lockat åtta Supercar- och Supercar Lites-bilar.

I den tekniskt krävande backen med omväxlande grus och asfalt som underlag var Johan Kristoffersson snabbast i helgens samtliga fyra omgångar. Han noterades för 1.10,12 min i sin första bestigning av den 1.600 m långa backen med en stigning på 130 m. I den sista omgången på söndag eftermiddag klockades han för 1.06,72.

– Vi körde bort en del grus under helgen vilket bidrog till att det gick fortare. Men inför det sista åket bestämde jag mig för att satsa lite extra och jag fick till det riktigt bra, säger Johan och tillägger:

– Målsättningen var guld och jag hade varit besviken om jag inte lyckats med det, men samtidigt är det här med backtävling helt nytt för mig och vi fick bara ett enda träningsåk innan tävlingen och allvaret drog igång.

Ole Christian Veiby bjöd Kristoffersson hårt motstånd. Den 18-årige norrmannen satte inte ett hjul fel under hela helgen och var aldrig långt ifrån sin teamkamrat tidsmässigt. I tre av de fyra racen var han bara drygt sekunden bakom Kristoffersson.

Trots den fina insatsen får inte Veiby någon SM-medalj eftersom han tävlar på norsk licens.

Tommy Kristoffersson, chef i Volkswagen Dealer Team KMS, var självklart mycket nöjd med sina förares insatser i backtävlingen.

– Målsättningen var givetvis att vi skulle åka hit och erövra SM-guldet och det lyckades vi med. Både Johan och Ole Christian förbättrade sina tider under hela helgen utan att ta några onödiga risker. Backtävlingar är lite speciella med lång väntan mellan tävlingsåken och väl på plats i bilen får du en otrolig adrenalinkick. Under de förutsättningarna gäller det att både prestera och leverera och det lyckades båda med på ett imponerande sätt, säger han.

Volkswagen Dealer Team KMS fokuserar i första hand på rallycross-SM den här säsongen. Teamet har också tävlat i VM där det blev stor succé med en tredjeplats för Johan Kristoffersson i den senaste deltävlingen som avgjordes i Belgien.

– Men sedan Belgien har det varit ett längre uppehåll och det tyckte vi var lämpligt att fylla med en start i back-SM. Förutom SM-titeln, den första någonsin i backe för Kristoffersson Motorsport, fick förarna och hela teamet med sig mycket bra erfarenhet från Jämtland, säger Tommy Kristoffersson.