Tuffa finaldueller i RallyX-premiären i Skövde

Publiken bjöds på spektakulära finaldueller när RallyX 2015 inleddes i Skövde. Tuffast var uppgörelsen i huvudklassen Supercar där Kevin Eriksson vann knappt före Lukas Walfridsson och med regerande mästaren Sebastian Eriksson på tredje plats.
– Egentligen var det inte min dag i dag. Jag fick inte körningen att stämma inledningsvis, men i semifinalen vände det, sa en belåten Kevin Eriksson.

Värmlänningen Sebastian Eriksson var snabbast i finalstarten, men redan på det andra varvet slog han däcket av fälgen på höger bakhjul. Han kämpade emot för att hålla konkurrenterna bakom sig, men fick till slut ge sig för såväl Renault Clio-föraren Walfridsson som teamkompisen i Olsbergs MSE, Kevin Eriksson. Kampen mellan Lukas och Kevin avgjordes inte förrän på det sista varvet där den sistnämnde lyckades trycka sig förbi i utgången från alternativspåret. Finalen präglades av mycket kontakt, inte minst mellan de tre på pallen, men ingen beklagade sig efteråt. Tvärt om. Alla var nöjda och glada – och hade anledning till det. Kevin kunde jubla över sin första seger i Supercar, Sebastian över SM-ledning (var framgångsrikast i kvalet där han plockade mest poäng) och Lukas över sin bästa insats hittills i rallycrosskarriären.

Bakom topptrion blev det en fjärdeplats för Eric Färén, Götene MK. Femma var Linus Westman från Piteå MS. Peter Hedström, Finnskoga MK, körde också final, men tvingades bryta. Efter finalen berättade Andréas Eriksson, teamchef i Olsbergs MSE, att Sebastian kommer att köra vidare i RallyX. Detta trots att han även ska representera Fordteamet i Global Rallycross Championship i USA.
– Sebastian är en hare och värdemätare för de yngre killarna i mästerskapet. Ska vi få dem att växa måste de matchas mot förare i världsklass. Sebastian kör därför vidare i RallyX. Den enda tävlingen där jag inte kan garantera att han kommer till start är finalen på Solvalla. Men kan vi inte lösa hans medverkan där sätter jag in en av teamets VM-förare i hans bil, lovade Eriksson.

I Supercar Lites blev det familjefest på prispallen. Simon Olofsson, SMK Eda, vann och storasyster Sandra Hultgren slutade trea. Mellan de båda klämde sig skåningen Tobias Brink in. Regerande mästaren Kevin Hansen, som dominerade kvalet, tog starten från pole position, men hade oturen att slå bort ett hjul och tvingades bryta. Simon Olofsson övertog ledningen och behöll den hela vägen in i mål. Medan Brink kunde styra mot en säker andraplats hade Sandra det betydligt tuffare. Hon uppvaktades intensivt av både Viktor Johansson, Älvsbyns MS och norrmannen Thomas Holmen över mållinjen.
– Helt suveränt. Min första final i klassen – och så slutar det så här! utbrast en glad Olofsson efter besöket överst på prispallen.

Nästan lika glad som Olofsson var segerherren i Klass 2 2400, Mathias Olsson från Bollnäs MK. Från andra led gjorde han en suverän start i sin BMW M3, tog täten in i den första kurvan och höll sedan undan till seger. MK Team Westoms Michael Olander gjorde sig skyldig till tjuvstart och som straff fick han köra det längre alternativspåret två gånger i finalen. Trots det blev han tvåa före Per Engstrand, Ljusdals MS.
– Jag fick till en perfekt start vid rätt tillfälle, konstaterade Olsson som efter segern i premiären nu har siktet inställt på SM-guld i klassen. I fjol var han tvåa. Finalister i Skövde var även Rikard Gustavsson, Fjärås MK, Rasmus Olsson, Karlskrona AK och Emil Lennartsson, MK Speed.

Resultat.

RallyX, Skövde, 10 maj.

Supercar

1) Kevin Eriksson, MK Speed, Ford Fiesta

2) Lukas Walfridsson, MK Ratten, Renault Clio

3) Sebastian Eriksson, Hagfors MK, Ford Fiesta

4) Eric Färén, Götene MK, Peugeot 208

5) Linus Westman, Piteå MS, Saab

6) Peter Hedström, Finnskoga MK, Skoda Fabia

Mästerskapet efter premiären: 1) Sebastian Eriksson, 26 poäng, 2) Kevin Eriksson, 24, 3) Lukas Walfridsson, 24.

Supercar Lites

1) Simon Olofsson, SMK Eda

2) Tobias Brink, KAK

3) Sandra Hultgren, SMK Eda

4) Viktor Johansson, Älvsbyns MS

5) Thomas Holmen, Norge

6) Kevin Hansen, Götene MK

Mästerskapet efter premiären: 1) Simon Olofsson, 29 poäng, 2) Brink, 23, 3) Kevin Hansen, 23.

Klass 2 2400

1) Mattias Ohlsson, Bollnäs MK, BMW M3

2) Michael Olander, MK Team Westom

3) Per Engstrand, Ljusdals MS, Lexus IS200

4) Rikard Gustavsson, Fjärås MK, Skoda Fabia

5) Rasmus Olsson, Karlskrona AK, BMW E36

6) Emil Lennartsson, MK Speed, Volvo 240

Mästerskapet efter premiären: 1) Mattias Olsson, 28 poäng, 2) Per Engstrand, 26, 3) Michael Olander, 24.