Eriksson och Brink tar guld med hem från Solvalla

Det var en spännande finaldag när RallyX avgjordes under lördagen på Solvalla. Dramatik i framförallt Supercar-lites mästerskapet bidrog till att den kylslagna kvällen ändå blev väldigt hett kryddad. Supercar mästerskapet avgjordes i stort sett redan efter kvalomgångarna där Kevin Eriksson var i högform och slutade som kvaletta före mästerskapstvåan Eric Färén,

– Att säkra titeln var självklart det viktigaste men jag hade väldigt gärna velat ha den här segern på hemmaplan också, sa en nöjd Kevin Eriksson efter att titeln var säkrad.

 

I Supercar-finalen tog Peter Hedström kommandot från start och jagade iväg i täten före Lukas Walfridson. Bakom värmlänningarna så fightades Eric Färén och Kevin Eriksson hårt vilket i slutändan resulterade i en punktering för Erikssons del. Avgörandet blev när Walfridson bestämde sig för att ta alternativspåret på det fjärde varvet, Walfridson satsade hårt och när Peter Hedström bromsade för att ta det ordinarie-spåret så blev det kontakt och Hedström snurrade in i alternativspåret. Walfridson fick för tilltaget en svartflagga och finalsegern gick istället till Eric Färén som var tvåa över mållinjen.

–Så galet skönt att äntligen lyckas knyta ihop säcken och ta den viktiga segern, säger Färén

 

I Supercar-lites klassen var det titelfighten som var den stora snackisen på förhand. Kevin Hansen och Tobias Brink var kombatanterna som skulle gör upp om guldet på Solvalla. Hansen tog kommandot i kvalheaten och gick upp i serieledning inför semi-finalerna. I den första semin stod Hansen och Brink på startlinjen och direkt från start var Brink hetast och drog till täten. Efter en stökig första kurva var även Kevin Hansen tillbaka i matchen och drog iväg som en avlöning när Brink valde att ta alternativspåret redan på det första varvet. Avgörandet kom dock på ett oväntat sätt när Hansen missade över hoppet och klippte en däckstrave på insidan av den efterföljande kurvan. Hansens framvagn gav vika och istället så kunde Brink säkra titeln genom att vinna semi-finalen framför sina fans på läktaren.

–en magisk känsla att få säkra titeln, detta var en tre-årsplan och att redan nu kunna ta titeln är helt fantastiskt, säger en lyrisk Tobias Brink efter den säkrade titeln.

Brink krönte sedan kvällen ytterligare genom att vinna finalen ifrån pole-position före den flygande show-mannen Thomas Bryntesson och allkonstnären Andreas Wernersson som gjorde bra ifrån sig på det hala underlaget i finalen.

– bilen var alldeles för understyrd i regnet och jag fick verkligen kämpa för pallplatsen, men solvalla verkar vara min bana, säger Wernersson efter finalheatet.

 

I den supernationella klass-1 var Joakim Evertsson regn-kungen som visade de övriga i finalen vart skåpet skulle stå. Evertsson trivdes bokstavligt talat som fisken i vattnet och dominerade finalen från start till mål.

–det var glashalt där ute och det var en av de svåraste segrarna jag någonsin tagit, jag fick verkligen akta mig för att inte köra bort mig där ute, säger en nöjd och lite tagen Evertsson efter finalsegern.

 

Resultat RallyX Solvalla

Supercar final

 1. Eric Färén, Götene MK
 2. Peter Hedström, Finnskoga MK
 3. Kevin Eriksson, MK Speed
 4. Tobias Svärd, MK Orion
 5. Fredrik Tiger, Kalix MK
 6. Lukas Walfridson, MK Ratten

 

Supercar-lites

 1. Tobias Brink, KAK
 2. Thomas Bryntesson, NMK Trögstad
 3. Andreas Wernersson, Lidköpings KK
 4. Viktor Johansson, Älvsbyns MS
 5. Joachim Hvaal, NMK Grenland
 6. William Nilsson, KAK

 

Supernationell klass-1

 1. Joakim Evertsson, Lycksele MK
 2. Anton Isaksson, SMK Valdemarsvik
 3. Urban Bergström, Finnskoga MK
 4. Thomas Öhman, Älvsbyns MS
 5. Mikael Dahlberg, Lycksele MK
 6. Dennis Bergström, Piteå MS

 

Totaltabell RallyX Supercar

 1. Kevin Eriksson, MK Speed, 119 poäng
 2. Eric Färén, Götene MK, 109 poäng
 3. Lukas Walfridson, MK Ratten, 95 poäng

 

Totaltabell RallyX Supercar-lites

 1. Tobias Brink, KAK, 117 poäng
 2. Kevin Hansen, Götene MK, 109 poäng
 3. Viktor Johansson, Älvsbyns MS, 84 poäng