RallyX Nordic växer – sex tävlingar i tre länder

Nu presenterar STCC AB kalendern för RallyX Nordic 2017. Rallycrossmästerskapet innehåller sex deltävlingar och ska köras i tre länder – Sverige, Norge och Danmark.
– Det här är ytterligare ett steg i vår strävan att göra RallyX Nordic till ett starkare mästerskap och en angelägenhet för rallycrossförare i hela Norden, säger Jonas Lundin, vd STCC AB.

RallyX Nordic gick utanför Sveriges gränser då den sjätte och sista deltävlingen i årets mästerskap avgjordes i norska Grenland.
2017 inleds RallyX Nordic på samma bana. Grenland står som värd för premiären den 22 april.
Därefter avgörs RallyX Nordic i tur och ordning i Arvika (3 juni) och på Solvalla – tillsammans med STCC – i Stockholm (17 juni) innan ett nytt utlandsäventyr väntar deltagarna.
19-20 augusti gästar mästerskapet Nysumbanan 43 km söder om Ålborg i Danmark. Där ska RallyX Nordic ingå i en deltävling i North European Zon Rallycross Championship där regerande nordeuropeisk mästare är Andri Oun från Estland.
– När det gäller deltävlingen i Danmark väntar vi fortfarande på ett formellt godkännande från NEZ. Därav den lilla markeringen för Nysum i kalendern, berättar Lundin, som i skrivande stund inte kan avslöja vilken bana som döljer sig bakom deltävlingen den 9 september.
– Där är vi inte riktigt iland med förhandlingarna, men vi tyckte ändå att vi ville släppa kalendern nu så att de tävlande får alla datum att förhålla sig till när det gäller nästa års kalender.

Strängnäs har under många år avgjorts som populär kvällstävling i slutet på juli. Nu får banan tjänstgöra som finalarena lördagen den 23 september i stället.
– Orsaken till att vi flyttar fram Strängnäs är en kollision med rallycross-VM, som kör sin deltävling i Kanada både för Supercar och Supercar Lites 5-6 augusti. De förare som väljer att köra i Kanada kommer inte att hinna hem till deltävlingen i Danmark. Framförallt vet vi att många av våra Lites-förare kommer att dubblera och köra båda mästerskapen. Om det blir Lites-klass i Danmark avgörs därför av hur många bilar det finns kvar i Europa, men målsättningen är att köra både Supercar och Supercar Lites i Nysum på Jylland.

Lites-klassens tävlingsprogram som supportklass i VM har påverkat STCC AB i planeringsarbetet för RallyX Nordic 2017.
– Självklart har vi styrts av de internationella kalendrarna och det är också därför vi är lite sena med vårt tävlingsschema, förklarar Lundin.
Samtliga deltävlingar i RallyX Nordic 2017 omfattar klasserna Supercar och Supercar Lites. Vilken eller vilka klasser utöver de som ska medverka i mästerskapet diskuteras fortfarande.

RallyX Nordic 2017
22 april: Grenland, Norge
3 juni: Arvika, Sverige
17 juni: Solvalla, Sverige
19-20 augusti: Nysum, Danmark *
9 september: TBA, Sverige
23 september: Strängnäs, Sverige

* beslut NEZ