Evjen kung på hemmaplan när RallyX On Ice kom till Norge

Det blev hemmaseger när vinterserien RallyX On Ice avgjordes i norska Gol under lördagen. Sondre Evjen bjöd på stor uppvisning och tog hem segern före Mitchell De Jong, USA och landsmannen Oscar Solberg.

Det var dukat för fest på Fuglehaugen Motorsenter under lördagen. Hemmahoppet Sondre Evjen inledde dagen klockrent och var tillsammans med Mitchell De Jong i topp efter de fyra kvalomgångarna.
Efter en stabil semifinalseger var det sedan upplagt för Evjen i finalen. Från pole position tog han starten och höll undan i den första kurvan. Resten av finalen blev en ren uppvisning och det var en lättad Evjen som tog målflagg framför hemmapubliken.
– Det har varit en sådan extremt stor press på mig i dag. Familj och vänner är på plats och alla ville verkligen att jag skulle vinna. Innan semifinalen var jag nära till tårarna av pressen, men nu är jag extrem lättnad att ha tagit segern på min hemmaplan, sa Evjen efter finalsegern.

Bakom Evjen var det betydligt hårdare tag i finalen. Amerikanen Mitchell De Jong slutade tvåa efter en tuff fight med bland annat Alexander Westlund. I skuggan bakom Evjen och De Jong dök Oscar Solberg upp som gubben i lådan. Genom smart strategi tillsammans med sin spotter avancerade Solberg till final och väl där tog han alternativspåret redan under det första varvet, plockade sedan placering efter placering och hamnade till sist på pallen.

Bakom medaljtrion slutade Vasily Gryazin fyra, placeringen före Alexander Westlund.

Utanför final var två av de på förhand tippade favoriterna, Oliver Eriksson och Thomas Holmen. Eriksson försvann med tekniska problem redan i kvalomgångarna.
– Detta var surt. Det var stolpe ut redan ifrån start med en trasig drivaxel och mycket oflyt. Nu tar jag med mig det positiva från Gol och ser fram emot den tredje och sista deltävlingen i Östersund 11 mars, säger Eriksson.
Thomas Holmen blev utslagen i semifinalen och var djupt besviken efter tävlingen.
– Det spelar ingen roll hur bra inledning på dagen var. Det som räknas är slutresultatet och för min del var det inte bra. Nu måste jag fokusera om och försöka hitta formen till Östersund, summerade Holmen efter tävlingarna i Norge.

Med seger i premiären och andraplatsen i Gol toppar Mitchell De Jong RallyX On Ice inför avgörandet i Östersund kommande helg. Evjen, som slutade trea i Söderhamn, är tvåa och både han och De Jong skuggas av Westlund, som hittills noterats för en andra- och en femteplats.

Resultat.
RallyX On Ice. Deltävling 2 Fuglehaugen Motorsenter, Gol, Norge, 4 mars.
Final.

1) Sondre Evjen, Norge
2) Mitchell De Jong, USA
3) Oscar Solberg, Norge
4) Vazily Gryazin, Ryssland
5) Alexander Westlund, Sverige
6) Nikolay Gryazin, Ryssland

RallyX On Ice tabell efter två deltävlingar.
1. Mitchell deJong 27 poäng
2. Sondre Evjen 25 poäng
3. Alexander Westlund 18 poäng
4. Oscar Solberg 14 poäng
5. Vasily Gryazin 10 poäng
6. Thomas Bryntesson 8 poäng
7.Anders Michalak 6 poäng
8.Simon Olofsson 6 poäng
9. Nikolay Gryazin 5 poäng
10. Oliver Eriksson 5 poäng
11. Thomas Holmen 4 poäng
12. Jonathan Walfridson 2 poäng
13. Hampus Rådström 1 poäng
14. William Nilsson 1 poäng