​Solberg junior regerade i Arvika

Det var Oliver Solberg show på Westombanan när den andra deltävlingen av RallyX Nordic avgjordes under lördagen i Arvika. 15-åringen från Mitandersfors körde hem segern i imponerande stil i ösregnet.

Talangerna dominerar i RallyX Nordic just nu. Oliver Solberg och Thomas Bryntesson bjöd på fin rallycrossunderhållning dagen igenom. Duon prenumerade på toppplatserna under kvalomgångarna och sopade hem finalen i stor stil. Bakom ungdomarna var Mats Öhman bäst av veteranerna och slutade på en total tredjeplats. Öhman bjöd på stabil körning under dagen och log ikapp med Oliver Solberg och Thomas Bryntesson på prispallen i Arvika.

Finalen blev en ren uppvisning av Oliver Solberg. I sin Citroen DS3 tog han kommandot direkt från start och bjöd publiken på uppvisning i ösregnet. Efter finalsegern firade Oliver tillsammans med pappa Petter Solberg och känslorna gick inte att ta miste på under segerfirandet.

– Det är så jäkla kul, det känns helt fantastiskt, sa en helt lyrisk Solberg direkt efter finalen.

– Greppet var så mycket bättre i semifinalen så jag blev extremt överraskad i finalen. Men det var bara att anpassa sig och köra på, berättade Oliver som efter finalsegern även tog över mästerskapsledningen i RallyX Nordic.

Tvåan Thomas Bryntesson jagade Solberg i inledningen av finalen men ett misstag i joker-spåret kostade Bryntesson möjligheten att pressa Solberg om segern. Bryntesson är nu tvåa i mästerskapet tre poäng bakom Solberg.

– Det är alltid svårt i regn och man blir osäker på startvarv och allting runtomkring. Men jag gav allt jag kunde men tyvärr gick det inte idag, summerade Bryntesson efter finalen.

Bakom trion på pallen slutade Ola Fröshaug, Alexander Hvaal och Christer Dalmans. Extra imponerande var Fröshaugs fjärdeplats under sin blott tredje tävling i rallycrosscomebacken. Tävlingen slutade med tekniska problem för förhandstippade Peter Hedström och Lukas Walfridson som nu halkade efter i tabellen bakom Solberg, Bryntesson, Hvaal och Öhman i mästerskapstoppen.

Nilsson med efterlängtad seger

I talangklassen Supercar Lites var det tredubbelt JC Raceteknik på prispallen. Skåningen William Nilsson tog en efterlängtad seger och visade imponerande kyla i tuffa förhållanden.

– Äntligen satt den – fast det var nära att det gick åt skogen på sista varvet, berättar Nilsson efter finalsegern.

Ett misstag i joker-spåret kostade nästan segern och det var med andan i halsen som William räddade upp situationen och korsade mållinjen först av alla.

Segern tog dessutom Nilsson upp i mästerskapsledning.

Bakom Nilsson var det fullt av teamkompisar på prispallen. Sondre Evjen slutade tvåa och Henrik Krogstad trea. Samtliga representerar JC Raceteknik baserat i Värmländska Kil.

Sondre Evjen är nu även tvåa i tabellen bakom William Nilsson. Han var nöjd med tävlingen och sin insats i tävlingen. Även teamkollegan Henrik Krogstad visade bra tempo och kommer bli en obehaglig överraskning för konkurrenterna under senare delen av säsongen.

Till skillnad mot trion på prispallen så var förhandsfavoriten Simon Olofsson mer nedstämd efter tävlingen i Arvika. Olofsson låg länge på en finalplats men ett tekniskt problem med bilens elektronik satte käppar i hjulet med bara ett varv kvar av semifinalen.

– Surt men det är sånt som händer, summerade Simon som trots missödet ligger trea i mästerskapet.

RallyX Nordic Arvika 3 juni.

Supercar

1: Oliver Solberg, Oliver Solberg RX, MK Ratten

2: Thomas Bryntesson, JC Raceteknik, NMK Trögstad

3: Mats Öhman, Öhman Motorsport, Tväråns IF

4: Ola Fröshaug, JC Raceteknik, NMK Trögstad

5: Alexander Hvaal, Hedström Motorsport, NMK Grenland

6: Christer Dalmans, Hedström Motorsport, Malungs MK

Mästerskapet.

1: Oliver Solberg 54 poäng

2: Thomas Bryntesson 51 poäng

3: Alexander Hvaal 40 poäng

4: Mats Öhman 37 poäng

5: Peter Hedström 30 poäng

Supercar Lites

1: William Nilsson, JC Raceteknik, KAK

2: Sondre Evjen, JC Raceteknik, NMK Gol

3: Henrik Krogstad, JC Raceteknik, NMK

4: Vasily Gryazin, SRT, LAF

5: Stein Frederic Akre, TeamTrysil.com,

6: Hampus Rådström, Hampus Rådström Motorsport, Östmark MFF

Mästerskapet

1: William Nilsson, 49 poäng

2: Sondre Evjen 49 poäng

3: Simon Olofsson, 47 poäng

4: Henrik Krogstad, 42 poäng

5: Viktor Johansson, 35 poäng