Norsk revanschlusta i Lites-landskampen på Solvalla

Sverige har vunnit båda öppningstävlingarna i rallycrossens talangklass Supercar Lites. Nu vill norrmännen sätta stopp för den segersviten.

– Målsättningen är att ändra statistiken, säger Thomas Holmen inför RallyX Nordic-tävlingen på Solvalla i Stockholm 16-17 juni.

Simon Olofsson i premiären och William Nilsson senast i Arvika. Sverige två, Norge noll. Men till Solvalla laddar förarna i vårt västra grannland för revansch. I tabellen däremot är statistiken jämnare. I mästerskapstoppen delar William Nilsson och Sondre Evjen ledningen på 49 poäng vardera. Men duon jagas av Simon Olofsson på 47 inkörda poäng. Tight i toppen och inga marginaler för misstag på Solvalla, en av kalenderns tuffaste banor.

Vi har tagit tre av mästerskapets snabba norrmänn på pulsen inför Solvalla. Så här resonerar de inför motorsportfesten i den svenska huvudstaden fredag-lördag:

Thomas Holmen, STX RX:
“Jag siktar definitivt högt. Solvalla är en riktig underhållande bana och efter mina mindre bra tävlingar i Arvika och Hell är det dags att studsa tillbaka. Vi ska till final.”

Glenn Haug, GH Racing Management:
“Jag har väldigt stort sug efter en finalplats på Solvalla. Det har varit nära hittills under säsongen men nu är det dags. Vi kan inte låta Svenskarna vinna tredje raka.”

Sondre Evjen, JC Raceteknik:
“Jag tänker gå all in för att behålla mästerskapsledningen. Vi kör för seger.”

Till tävlingen på Solvalla kommer 17 Supercar Lites-bilar till start. Återvänder till RallyX Nordic gör syskonen Jessica och Andreas Bäckman och Olsbergs MSE. Andreas kommer med god formkurva efter finalplatsen i Norska Hell i färskt minne. Ifrån JC Raceteknik dyker även Marcus Höglund upp. Höglund, som debuterade i Supercar Lites förra året, och gör nu sin tredje tävling i enhetsklassen. Höglund är ett spännande namn som kommer ifrån JSM och 2400-klassen.

Revanschsugna kommer även Jonathan Walfridson och Anders Michalak att vara efter den snöpliga avslutningen i Arvika senast. En svartflagg på Walfridson och en rullning ifrån Michalak gjorde att båda förarna missade semifinal. Chans till revansch på Solvalla.

RallyX Nordic på Solvalla tjuvstartar redan under torsdagen med fri träning för samtliga klasser. Under fredagen körs alla kvalomgångar och semifinal och final avgörs under lördagen tillsammans med racingklasserna STCC, Clio Cup och Legends.

RallyX Nordic Solvalla Supercar Lites

6: William Nilsson, JC Raceteknik

9: Glenn Haug, GH Racing Management

12: Anders Michalak, Michalak Motorsport

17: Hampus Rådström, Rådström Motorsport

19: Anders Bäckman, Olsbergs MSE

21: Marcus Höglund, JC Raceteknik

26: Jessica Bäckman, Olsbergs MSE

51: Sandra Hultgren, STS RX

52: Simon Olofsson, STS RX

55: Vasily Gryazin, SRT

56: Thomas Holmen, STS RX

66: Santosh Berggren, A Berggrens Bilservice i Floby AB

69: Sondre Evjen, JC Raceteknik

70: Viktor Johansson, Öhman Motorsport

77: Henrik Krogstad, JC Raceteknik

91: Jonathan Walfridson, Helmia Motorsport

98: Stein Frederic Akre, Team Trysil