Kevin Eriksson mästare i RallyX On Ice efter dramatisk avslutning i Åre

Kevin Eriksson från Nynäshamn och Olsbergs MSE kan titulera sig RallyX On Ice-mästare 2016. Han säkrade titeln före Thomas Bryntesson och Alexander Westlund i en dramatisk avslutning på Åresjön. På det sista varvet i finalen kolliderade Eriksson och Westlund. Den duellen avgjorde titelkampen.

– Det var tufft och tajt, precis som det ska vara i en final, sa Eriksson.

Alexander Westlund kom till Åre och den fjärde och sista deltävlingen i RallyX On Ice i knapp ledning. Efter tre raka tredjeplatser var han två poäng före Kevin Eriksson i sammandraget. Trea, sju poäng efter Westlund, var Thomas Bryntesson, som vann deltävlingen i Trysil för en vecka sedan.

Det var mellan de här förarna kampen om mästerskapstiteln stod – hela vägen in i mål. Samtliga avancerade till final och väl där fick Westlund den bästa starten. Men Eriksson hakade på.
– Jag missade starten, var sen på lamporna och spann lite. Men jag lyckades ändå komma iväg som tvåa bakom Westlund och när det är så här tajt är det en fördel att ta alternativspåret först. Den som kommer från alternativet måste lämna företräde för den som är på det ordinarie spåret och den situationen vill man inte hamna i på det sista varvet, menade Eriksson.

Eriksson tog alternativspåret på det näst sista varvet, Westlund på det sista. De låg tvåa och trea i finalen och först över mållinjen skulle bli mästare.

Då small det! När Westlund kom ut från alternativspåret slog han och Eriksson ihop. Ingen ville ge sig. Det hela slutade med att Westlund fastnade i en snödriva och tvingades bryta. Eriksson tog målflagg som tvåa bakom Bryntesson – och mästare.
– Det kändes som om jag höll mitt spår och så fick jag en rejäl bredsida. Det går inte att med ord beskriva hur det känns just nu. Sa en mycket besviken Westlund.

Först över mållinjen var Thomas Bryntesson, som tack vare den fina avslutningen avancerade till andra plats i mästerskapet.
– Min taktik att ta alternativspåret direkt på det första varvet i finalen fungerade i Trysil och gick hem igen här i Åre, sa Bryntesson, som var den ende i som fick med sig två segrare från RallyX On Ice.

– Kul givetvis, men det grämer mig lite att jag inte fick till det i de två första deltävlingarna, medgav han.

Trea i finaltävlingen på den snabba banan på Åresjön var STCC-stjärnan Richard Göransson närmast följd av Jonathan Walfridsson, Westlund och norrmannen Thomas Holmen. Walfridsson gjorde sin bästa insats i serien och Holmen fick en gratisplats i finalen sedan Patrik Sandell tvingats slänga in handduken på grund av tekniska bekymmer. Tråkigt för jämtlänningen som fram till dess hade gjort en mycket bra tävling. Han var tvåa bakom finländaren Miki Weckström i kvalet och vann sin semifinal.

RallyX om Ice tjuvstartade med två race förra året. I år har fyra deltävlingar genomförts. Efter premiären under SM-veckan i Piteå har vinterserien gästat tre klassiska skidorter tre fredagar i rad – Sälen, Trysil och Åre.

Mästerskapet har uppskattats av såväl förare som åskådare och direkt efter prisutdelningen i Äre lovade vd:n för arrangerande STCC AB, Jonas Lundin, en fortsättning 2017:
– Det har varit en fantastisk säsong. Till nästa år är tanken att växla upp konceptet ytterligare en nivå. Säger en lyrisk Jonas Lundin efter avslutningen.

Resultat.

RallyX On Ice, Åre, 11 mars.

1) Thomas Bryntesson, Norge, JC Race Teknik

2) Kevin Eriksson, MK Speed, Olsbergs MSE

3) Richard Göransson, Örebro RC, Brink Motorsport

4) Jonathan Walfridsson, MK Ratten, Helmia Motorsport

5) Alexander Westlund, Gestrike RC, Westlundsrx

6) Thomas Holmen, Norge, Bård Holmen

7) Patrik Sandell, Jämtlands MK, Modern Betong Racing Team

8) Niclas Grönholm, Finland, Olsbergs MSE

9) Miki Weckström, Finland, Set Promotion

10) Sondre Evjen, Norge, JC Race Teknik

Mästerskapet, slutställning

1) Kevin Eriksson, MK Speed, Olsbergs MSE, 40 poäng

2) Thomas Bryntesson, Norge, JC Race Teknik, 38

3) Alexander Westlund, Gestrike RC, Westlundsrx, 36

4) Richard Göransson, Örebro RC, Brink Motorsport, 25

5) Thomas Holmen, Norge, Bård Holmen, 21

6) Patrik Sandell, Jämtlands MK, Modern Betong Racing Team, 16

7) Miki Weckström, Finland, Set Promotion, 15

8) Sebastian Eriksson, Hagfors MK, Olsbergs MSE, 15